6 maart: Frozen Food Day

Gepubliceerd op: 06-03-2016

multimedia/fotos/vriezer.JPGVandaag (6 maart) is het “Frozen Food Day”. Oorspronkelijk is dit een Amerikaans initiatief uit de periode van de voormalige president van de Verenigde Staten Ronald Reagan. Tegenwoordig wordt deze dag wereldwijd jaarlijks gevierd.
 

Het bewaren van voedsel onder het vriespunt bestaat al veel langer: zelfs Alexander de Grote en keizer Nero gebruikten al sneeuw en ijs voor dit doel. Maar de Amerikaanse ondernemer en naturalist Clarence Frank Birdseye II wordt gezien als de uitvinder van de snelkoeling van fruit, groenten, vlees en vis. Door middel van experimenteren ontdekte hij aan het eind van de jaren ’20 van de vorige eeuw dat snel bevriezen cruciaal is. Op die manier worden kleine ijskristallen gevormd waardoor de celwanden niet barsten. Grote ijskristallen daarentegen veranderen voedsel in een brij.
Hoeveel visie ervoor nodig was om een markt voor diepvriesproducten te zien wijst de volgende statistiek wel uit: in 1930 beschikte slechts 8% van de Amerikaanse huishoudens überhaupt over een koelunit thuis.


Tegenwoordig wordt diepvriesvoedsel ook gezien als gezond: omdat het direct na de vangst of oogst wordt ingevroren blijven vitamines en mineralen deels beter behouden dan bij verse producten die pas na een transporttraject bij de consument terechtkomen.