Vis van de maand mei: Paling

Gepubliceerd op: 13-05-2016

multimedia/produkten/Paling/paling1.jpgBijzonder aan paling is dat deze wordt geboren in zout water, vervolgens leeft in zoet water maar rond de paaitijd terugkeert naar de zee. Dit wordt ook wel katodroom genoemd. Deze bijzondere vis is zelfs in staat zich voort te bewegen over land.

Elke paling is afkomstig van de Sargassozee (in de buurt van de Bermudadriehoek) maar trekt reeds als klein glasaaltje helemaal naar Europa. Na een aantal jaar (variërend van 5 tot meer dan 50) keert de volwassen paling terug naar die geboorteplek om zich voort te planten.
 

Hoewel de vis in Nederland ook wel wordt gevangen in de binnenwateren en het IJsselmeer wordt het grootste deel gekweekt.
 

Paling eten is gezond en past in een gevarieerd voedingspatroon. De vis is rijk aan vitamine D en bevat daarnaast vele enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren die goed zijn voor hart- en bloedvaten.
 

De structuur van paling is stevig. Hoewel we in Nederland vooral kiezen voor roken als bereidingswijze leent de vis zich ook uitstekend voor bakken of stoven.
 

Meer informatie over deze soort en een heerlijk recept vindt u in onze viswijzer.