Vis van de maand: haringseizoen is gestart

Gepubliceerd op: 14-06-2017

Vandaag (woensdag 14 juni) is het Haringseizoen officieel van start gegaan en de verkoop gestart in Nederland, België en Duitsland. Zoals altijd vond een dag eerder in Scheveningen de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe plaats. Dit werd verkocht voor € 65.000,- en de opbrengst gaat dit jaar naar Make-A-Wish Nederland, met als motto: ‘echte maatjes laten liefste wensen uitkomen!’

 

multimedia/fotos/make a wish rechtenvrij.jpgHet evenement werd gepresenteerd door Wendy van Dijk, ambassadrice van deze organisatie. De missie van Make-A-Wish is het vervullen van de allerliefste wens van kinderen van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte, om daarmee een ervaring van kracht en blijdschap te creëren.

Het concrete doel van de veilingopbrengst is om een bijdrage te leveren aan het project Wish-on-Wheels, een op maat gemaakte bus.


De Nederlandse traditie in de haringvangst is al eeuwenoud. Reeds in de Gouden Eeuw zorgde de haringexport voor grote bloei. Toen werd de vis nog vlakbij de thuishavens gevangen. Tegenwoordig gebeurt dat veel verder weg, maar wel op bijzonder duurzame wijze: praktisch zonder bijvangst en met behoud van de haring-visstand, ook op de lange termijn.


Hollandse Nieuwe staat voor de eerste jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Een andere naam is maatjesharing, wat afstamt van maagdenharing (jonge vis zonder hom of kuit).
Haring mag Hollandse Nieuwe worden genoemd als het vetpercentage minimaal 16% is en de vis op traditionele Hollandse manier is behandeld: kaken, zouten en fileren.


Het kaken van de haring is vermoedelijk eind 14e eeuw uitgevonden door een Zeeuw: Willem Beukelszoon. Het zouten zorgt voor het rijpingsproces. De populariteit van de nieuwe haring vindt vooral z’n oorsprong in het feit dat de smaak bijna nog niet was aangetast door het zout.


Sinds de Noordzee in 1977 werd gesloten voor de haringvissers wordt vooral uitgeweken naar Denemarken. De haring uit het Skagerrak lijkt sterk op de Hollandse maatjesharing.

Meer informatie over haring en heerlijke recepten vindt u in onze viswijzer.