Vis van de maand december: Coquille

Gepubliceerd op: 16-12-2016

multimedia/produkten/Coquilles/coquilles2.jpgDe coquille is een mantelschelp die plat op de zeebodem leeft, met de bolle klep naar onderen. Bijzonder aan deze soort is dat ze kunnen ‘zwemmen’: in dreigende situaties zullen ze zich voortbewegen door de schelp telkens met kracht te sluiten.


Dit smakelijke schelpdier bevat veel vlees, dat mooi wit is en waar veel ijzer en andere mineralen in zitten. Verder is het rijk aan Vitamine B12 en Omega 3. Dit laatste is goed voor ons. Het bevordert met name de hersenen, de huid, de weerstand, de concentratie en de ogen. De gezonde onverzadigde Omega 3 vetten verlagen de kans op hart- en vaatziekten en kunnen het cholesterolgehalte laten dalen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het risico op dementie en andere hersenaandoeningen erdoor wordt verkleind.


Coquilles zijn op verschillende manieren klaar te maken: bakken, grillen en stoven. Niet te lang bereiden: dan worden ze taai. Ze zijn zelfs rauw te eten, maar moeten dan wel goed vers zijn.


Bij Fix Fisch zijn coquilles verkrijgbaar in een paar variaties.
In onze viswijzer vindt u meer informatie over deze soort en een heerlijk recept voor salade van asperges met lauw warme coquille's.