MSC Makreel leverbaar door Fix Fisch B.V.

Gepubliceerd op: 05-03-2012

Het bruine, oliehoudende en matig stevige vlees van de Atlantische makreel heeft vers een uitstekende smaak en textuur. Gerookte en ingelegde makreelproducten zijn lang houdbaar en met name populair in Europa. Het belangrijkste visseizoen voor makreel loopt van september tot april. Dit is dus ook de beste tijd om verse producten met MSC keurmerk te vinden. Fix Fisch B.V. verkoopt deze MSC vis!
 
De Atlantische makreel is een pelagische vissoort, d.w.z. dat ze in de waterkolom leven (dus niet op of in de zeebodem) en daar scholen vormen.  De makreel is verwant met de tonijn. Tonijn en tonijnachtige worden ook wel de groot-pelagische soorten genoemd. Makreel is een klein-pelagische soort, zoals bijvoorbeeld ook haring, sardine en horsmakreel.

multimedia/nieuws/20120305_fixfisch_makreel_1.jpgDe makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groen-blauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen. De buik van de makreel is wit. De Atlantische makreel komt voor in de Noord Oost Atlantische Oceaan, van het Iberisch schiereiland via de Noordzee en de Britse eilanden tot aan de wateren rond Noorwegen. Ook langs de oostkust van Noord-Amerika treffen we de soort aan.

De makreel voedt zich voornamelijk met plankton, garnalen en kleine pelagische vissen zoals (jonge) haring en zandspiering. Hierdoor is het vetgehalte van de makreel relatief zeer hoog. Dat maakt de makreel de meest omega 3 rijke vissoort van allemaal (bevat bijvoorbeeld twee keer zoveel omega 3 als zalm).

Makreel kan met verschillende vismethoden worden gevangen. De Nederlandse visserijschepen vangen de makreel vrijwel uitsluitend met vriestrawlers die gebruik maken van de zogeheten pelagische ‘midwater trawl’ 

Internationale wetenschappers, houden zich bezig met de makreelpopulatie en werken samen in het verband van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES). Het makreelbestand beweegt zich in de wateren van verschillende landen kuststaten, die een sedert 1999 een visserijbeheersplan afgesproken hebben voor het makreelbestand. Dit beheersplan voldoet aan de beginselen van de voorzorgsbenadering en is door ICES positief beoordeeld.

In 2009 is de Nederlandse makreelvisserij MSC gecertificeerd (MSC= Marine Stewardship Council). Het MSC certificaat wordt toegewezen aan visserijen die zich op verantwoorde wijze met vangst bezighouden. Voor de Nederlandse makreelvissers houdt dat onder andere in dat zij vissen op een bestand dat goed beheerd wordt en dat zij streven naar een verantwoorde vangst van makreel met zo min mogelijk negatieve effecten op het ecosysteem. Daarnaast verplichten zij zich moderne vismethoden te blijven ontwikkelen om mogelijke ongewenste bijvangsten tot een minimum te beperken.

De afzet in Europa richt zich vooral op de rokerijen. De gestoomde (=warm gerookte) makreel is een gewaardeerde lekkernij.

Makreel wordt bij een temperatuur van 70°C tot 90°C, gedurende 6 uur, gerookt. Het visvlees wordt hierdoor heerlijk zacht. De kleur van het visvlees is wit. Ook wordt makreel koud gerookt. Hiervoor wordt de makreel eerst in een pekelbad gedompeld. Vervolgens wordt hij in de rookkast geplaatst waar een temperatuur van ongeveer 30°C heerst. Gedurende zes uur werkt de rook op de makreel in. Door de lage temperatuur blijft de makreel min of meer rauw. De kleur van het visvlees is grauw en enigszins glazig. Het visvlees is veel compacter, en zouter van smaak.

Wilt u meer weten, neem contact met ons op