Sushi chef te gast bij Fix Fisch B.V.

Gepubliceerd op: 28-03-2013

De Japanse sushi chef Yiacon Sato, hij heeft ruim 15 jaar ervaring, was te gast op de werkvloer bij Fix Fisch. Een zogenaamde 'itamae san' (sushi chef) moet een opleiding van minimaal vijf jaar volgen en geniet daarmee veel aanzien in Japan en daarbuiten.
Sato vereist voor zijn sushi en sashimi gerechten verse topkwaliteit vis zoals Fix Fisch dat gewend is te leveren.
In het filmpje hieronder komen enkele van de meest gebruikte snijtechnieken aan de orde:

  • Sori Giri, de schuine snijtechniek die vooral wordt toegepast op zalm en tonijn
  • Hira giri, de platte snijtechniek, vooral geschikt voor gefileerde vis
  • Usu zukuri is een variant op de platte snijtechniek waarbij de plakjes vis zo dus als mogelijk worden gesneden
  • Kazu giri, deze techniek borduurt ook voort op de platte snijtechniek waarbij voornamelijk tonijn in blokjes worden gesneden.
  • Ito zukeri, een techniek voor kleine vissoorten waarbij het eindproduct reepjes vis zijn, inktvis is hier voornamelijk geschikt voor.