Garnaal (Hollands)

Een delicatesse waar we trots op mogen zijn.

Keurmerken

 
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Garnaal Hollands

Crangon crangon (Latijn)
Grey shrimp (Engels)
Nordseekrabbenfleisch (Duits)

 

Verspreiding

De hollandse garnaal (ook wel: noordzeegarnaal of grijze garnaal genoemd) is een kreeftachtige uit de orde van tienpotigen. Het is in Nederland en België de bekendste garnalensoort.
De hollandse garnaal komt veel voor in kustwateren met een zanderige tot slibberige ondergrond, zoals de Waddenzee en de Zeeuwse wateren.


Biologische kenmerken
De lengte van deze garnaal is gemiddeld ongeveer 5 tot 7 centimeter en maximaal 9 centimeter.

Het diertje kan van kleur veranderen om zich aan te passen aan de ondergrond en is dan nagenoeg onzichtbaar. De garnaal beweegt zich 's nachts al etend over de bodem en graaft zich overdag in zodat alleen de ogen en voelsprieten uitsteken. Het is een alleseter die zowel plantaardig materiaal als aas en prooidieren eet.

 

Overige informatie
De hollandse garnaal is vrijwel constant van kwaliteit en wordt wereldwijd geëxporteerd.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Hollandse ongepelde garnalen vers en diepvries
Hollandse gepelde garnalen vers
Hollandse import garnalen diepvries

Garnalen met gebakken tomaat, tagliatelle en courgette

 

Ingrediënten

  • 6 tomaten
  • 4 teentjes knoflook
  • verse bieslook
  • olijfolie
  • paneermeel
  • 300 gram tagliatelle
  • 1 courgette
  • 200 gram Hollandse garnalen (Geen Stellendammers, want dat is een beetje te kostbaar voor gebakken garnalen)
  • peper en zout                       

 

Bereidingswijze

De tomaten:

  1. Halveer de tomaten en zet ze in een vuurvast schaaltje. Verwarm de oven voor op 200 ° C. Leg op elke halve tomaat een schijfje van een teentje knoflook. Strooi er wat paneermeel en sprenkel er wat olijfolie over. Doe er wat peper en zout op. Zet het schaaltje in de oven gedurende 20 minuten.
  2. Meng fijngeknipte bieslook met 4 eetl. olijfolie, 2 gehakte knoflooktenen of een theel. gehakte knoflook uit een potje van Go-Tan, en peper en zout.
  3. Snij de gewassen courgette met een kaasschaaf in dunne repen, nadat u eerst met een theelepeltje de zaadjes er uit hebt geschept. Kook de tagliatelle in 8 minuten beetgaar. Schep na 7 minuten de tagliatellelinten door de pasta en laat 1 minuut meekoken.
  4. Pasta afgieten en warm houden.
  5. Verhit een scheutje olijfolie met knoflook in de pan en bak er snel de garnalen in. Haal de pan van het vuur en roer er de bieslook met olie door.
  6. Breng op smaak met peper uit de molen en zout.
  7. Tagliatelle over 4 borden verdelen en het garnalenmengsel er opdoen. Serveer met de gebakken tomaat.

Hollandse garnaal (100 g) bevat 90 calorieën.
Calorieën Verdeling: 10% vet, 0% koolhydraten, 90% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerHollandsegarnaalGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerHollandsegarnaalTekst.jpg