Haring

Vooral gezouten is de haring in Nederland zeer populair.

Keurmerken

   
temp
temp
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Haring
Clupea harengus (Latijn)
Herring (Engels)
Hering (Duits)

 

Verspreiding
De haring is een straalvinnige vis van het noordelijk halfrond, die leeft tot een diepte van 200 meter.
In de Noordzee worden vier hoofdpopulaties onderscheiden. Deze paaien op verschillende momenten:

  • De Buchan-Shetland-haringen paaien in augustus en september voor de Schotse en Shetlandse kusten.
  • Op de Doggersbank paaien de haringen van augustus tot oktober.
  • De nog zuidelijkere populatie paait nog later, van november tot januari. Dit zijn haringen van de Southern Bight of Downs.
  • De maatjesharing paait elk voorjaar in de Oostzee en komt daarna via het Skagerrak naar de Noordzee.

Deze vier populaties leven buiten het paaiseizoen door elkaar.
Vroeger bestond een vijfde populatie, de zuiderzeeharing. Deze stierf uit na het dichten van de Afsluitdijk.


Biologische kenmerken
Haringen worden circa 45 centimeter lang en kunnen maximaal een kilogram wegen. De maximale leeftijd is 22 jaar.

De vis heeft een zilverkleurig lichaam met een grijsgroene of blauwgroene rug. Hij maakt geluid door gas te laten ontsnappen uit de zwemblaas.
De larven leven van plankton, de volwassen dieren van groter plankton (zoals roeipootkreeftjes), garnalen en kleinere vissen.
Haringen komen voor in grote scholen van soms miljoenen dieren. Natuurlijke vijanden zijn andere vissen en vogels.


Overige informatie
De naam komt van het Oudnederlandse 'heering', wat is afgeleid van 'heer' in de betekenis van legerschare. Het is dus een vis die in grote scholen als een 'heer' door het water trekt.
Het is een misverstand dat haring rauw wordt gegeten. Door een wisselwerking tussen het toegevoegde zout en de lichaamseigen enzymen ontstaat een rijpingsproces.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Emmer Haring
Hollandse Nieuwe
Zure Haring
Rollmopse
Braadharing
Braadrollmopse
div. Haringsalades

1. Broodje haring speciaal


Ingrediënten:

  • 4 haringen
  • zout
  • peper
  • 20 gram boter
  • 0,5 appel
  • 3 bolletjes gekonfijte gember
  • 10 sprieten bieslook
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1,5 theelepels gembersiroop
  • 4 pistoletten


Bereidingswijze

  1. Staartjes van de haring snijden en de haring in kleine stukjes snijden. 
  2. Appel wassen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. 
  3. Gember heel fijn snijden en de bieslook klein knippen. 
  4. In een kom alle ingedienten door elkaar scheppen. 
  5. Op smaak brengen met zout en peper. 
  6. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten. 
  7. Pistoletten door midden snijden en besmeren met boter. 
  8. Haringsalade erop scheppen en weer dicht klappen.

 

Wijn suggestie: Manzanilla sherry

 

 

2. Haring in mosterdsaus

 

Bereidingstijd: circa 30 minuten.

 

Ingrediënten

  • 2 grote zoute haringen (ca. 600 gram) of 4 haringfilets (ca. 450 gram)
  • [voor de saus:]
  • 1 eetl. mosterd
  • 1,5 - 2 theel. suiker
  • 0,5 eetl. Wijnazijn
  • 3 eetl. olie
  • 1 dl. zure room
  • 1 rode ui
  • 1 zure augurk
  • Dille               

 

Bereidingswijze

  1. Fileer de haringen (indien ongefileerd). 
  2. Snij de filets in 2 cm. brede stukken en leg ze in een schaal. 
  3. Meng de mosterd, suiker en wijnazijn. 
  4. Voeg voorzichtig en al roerend de olie toe. Voeg dan de room toe.
  5. Dille erdoor. Giet de saus over de haringen. 
  6. Garneren met 'strepen' van fijngehakte ui en augurk. 

Haring (100 g) bevat 214 calorieën.
Calorieën Verdeling: 47% vet, 0% koolhydraten, 53% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerHaringGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerHaringTekst.jpg