Kreeft Oosterschelde

Een zeer bijzondere soort, fijn en zacht op de tong.

Keurmerken

   
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Kreeft Oosterschelde

Homarus gammarus (Latijn)
Oosterschelde Lobster (Engels)
Oosterschelde Hummer (Duits)

 

Verspreiding
Zoals de naam al doet vermoeden leeft deze soort in de Oosterschelde. Kreeften komen meer voor in Europa: van de Zwarte Zee tot aan de Lofoten in Noorwegen. De Europese zeekreeft heeft beslist een rotsachtige leefomgeving nodig, om te kunnen schuilen in gaten en spleten. In de Oosterschelde komt van nature geen rotskust voor: het is er van nature vooral zandig en slikkig. Maar vanaf 150 jaar geleden worden er grote hoeveelheden stenen in de constructie van dijken gebruikt.
In 1883 werd de eerste kreeft gevangen. Er ontstond een populatie die bij strengere winters overigens bijna uitgestorven raakte, een sterke aanwijzing dat het dier 'van buitenaf' kwam. Hoogstwaarschijnlijk is er ooit een larfje door de Zeeuwse stromen meegevoerd, vanaf een scheepswrak of een grote steen in de Noordzee.


Biologische kenmerken
Door relatief hoge sterfte vanwege lage temperaturen en een laag zoutgehalte heeft er een sterke genetische selectie plaatsgevonden. De Oosterscheldekreeft heeft DNA dat daadwerkelijk afwijkt van alle andere kreeftsoorten in de wereld. Kenmerkend is bijvoorbeeld de fijnere en zachtere smaak.

 

Overige informatie
In de Oosterschelde vinden we 3 (duurzame) methoden van kreeftenvangst:
- d.m.v. korven, geaasd met visafval
- d.m.v. staand wand, met een fijnmazig net
- d.m.v. schietfuiken

 

 

Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Hele kreeft 400-500, 500-600,600-700, 1 kg+
Europese Soepkreeft diepvries
Kreeftenstaarten diepvries

Gekookte Kreeft

 

Ingrediënten

  • 1 Oosterscheldekreeft ca 1 kg
  • 1 klein blikje zalm
  • 1 ons gekookte garnalen (middelmaat)
  • 1 zakje Hollandaise Saus
  • 1 glas witte wijn (zoet)
  • 1 bosje verse dille
  • 1 bosje peterselie
  • citroen sap
  • peper & zout

 

Bereidingswijze     

  1. Neem je allergrootste pan en vul hem voor 3/4 met water, doe daar ca. 1 el citroensap bij en breng dit aan de kook.
  2. Als het water goed kookt de kreeft erin doen en op hoog vuur houden tot het weer goed kookt. Vervolgens het vuur temperen en ca. 20-25 min. door laten koken.
  3. Intussen de helft van het zakje saus oplossen in ca 150 cc water.
  4. Het blikje zalm openen uit laten lekken en toevoegen zonder "graten" (koud ). Dan het glas wijn (100 cc) toevoegen, een ruime theelepel citroensap en na goed mengen langzaam opwarmen.
  5. Net niet laten koken, blijven roeren.
  6. 3/4 de van de dille fijn snijden (niet te fijn) en toevoegen vervolgens de garnalen ook toevoegen.
  7. Nu naar smaak peper en zout toevoegen.
  8. Als het geheel weer warm is afzetten.
  9. Intussen is de kreeft ook gaar en handelbaar (iets afgekoeld). Exact over het midden door snijden (zagen) en de kieuwholte schoon maken.(voorin bij de kop) De twee helften in een oven/microgolfoven schaal draperen met de holtes naar boven. Die opvullen met de saus, mag best ruim overgieten.
  10. Opmaken met de resten dille en de peterselie en bij voorkeur even (2-4 min) opwarmen in de microgolfoven of in een oven van 150 graden.

Kreeft Oosterschelde (100 g) bevat 82 calorieën.
Calorieën Verdeling: 11% vet, % koolhydraten, 89% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerKreeftoosterscheldeGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerKreeftoosterscheldeTekst.jpg