Leng

Smaakvolle vis met veel mogelijkheden.

Keurmerken

 
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Leng

Molva Molva (Latijn)

Ling (Engels)

Leng of Lengfisch (Duits)

 

Verspreiding

De leng behoort tot de kabeljauwachtigen en komt voor in de noordelijke wateren van de Atlantische Oceaan, van Canada tot IJsland en van Noorwegen tot Frankrijk. De vis zwemt tot diepten van 1000 meter.

 

Biologische kenmerken

De leng heeft een langgerekt uiterlijk en kan 1-2 meter lang worden bij een maximaal gewicht van 40 kg.

Het is een vraatzuchtige rover die o.a. palingen, platvissen en makrelen eet. De vis legt voornamelijk eitjes van april t/m juni.

Er zijn twee soorten: de witte en de blauwe leng. De verschillen kunnen echter alleen worden opgemerkt door specialisten.

 

Overige informatie

De bereidingswijze van leng is identiek aan die van kabeljauw. Met name de lever is een delicatesse.

 

Bij Fix Fisch verkrijgbaar als

filet

porties

Gegrilde leng met muntsaus (4 pers.)

 

Ingrediënten

  • 600 g lengfilet
  • 1 el paprikapoeder
  • 4 el olijfolie
  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • peper en zout

 

Voor de saus:

  • 5 cl rode wijnazijn
  • 10 cl water
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el fijngehakte munt
  • peper en zout    

 

Bereidingswijze    

  1. Snijd de vis in stukjes van 4 cm en leg ze in een kommetje.
  2. Voeg paprikapoeder, olijfolie, peper en zout toe.
  3. Meng en laat 15 minuten marineren in de koelkast.
  4. Steek de vis op houten spiezen, afwisselend met stukjes ui en paprika.
  5. Gril de visspiezen op de hete grill gedurende 6 minuten aan elke kant.
  6. Meng de munt met de azijn en de bruine suiker.
  7. Breng het water aan de kook en giet bij het muntmengsel.
  8. Peper en zout en laat afkoelen.
  9. Serveer bij de gegrilde vis.

 

Tip: deze vis leent zich uitstekend voor de BBQ!

Leng (100 g) bevat 94 calorieën.
Calorieën Verdeling: 0,5% vet, 0% koolhydraten, 99,5% eiwit.