Scampi

Heerlijk schaaldier boordevol voedingsstoffen.

Keurmerken

 
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Scampi

Scampi (Latijn)
Scampi (Engels)
Kaisergranat, Scampi (Duits)

 

Verspreiding

De scampi is een kreeftachtige die voorkomt in de koude wateren van Bretagne, Schotland, Noorwegen en Canada. De schaarloze exemplaren uit de Pacifische Oceaan lijken verdacht veel op reuzengarnalen, maar vallen ook onder de kreeftachtigen.
De soort is te vinden waar de zeebodem vrij modderig is en voornamelijk in zelf-gegraven holen.


Biologische kenmerken
Deze vis kan ongeveer 20 centimeter lang worden en een leeftijd bereiken van meer dan 10 jaar.

Het is een roofdier en aaseter die het voedsel voornamelijk laat bepalen door de beschikbaarheid van de prooi. Voor het grootste deel zijn dat schaaldieren, borstelwormen en weekdieren en voor een klein deel ook stekelhuidigen. Waarschijnlijk eet de scampi ook plankton en zelfs kannibalisme is niet ongebruikelijk.

 

Overige informatie
Wordt gevangen in het hele verspreidingsgebied en is een belangrijke soort voor de beroepsvisserij.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Met kop
Zonder kop
Zonder kop easy peal
Met kop bodypeal
Rauw gepeld
Gekookt gepeld in diverse maten
Zoutwater, zoetwater, gepaneerd, Spiesen enz.

Scampi's met zoetzure saus

 

Ingrediënten

  • 200 g basmatirijst
  • 1 kleine prei
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 grote scampi's
  • 1 laurierblad
  • 1/2 theelepel groene peperkorrels
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 takje verse tijm
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 dl azijn
  • 110 g suiker
  • zout en peper
  • 4 blaadjes verse basilicum

 

Bereidingswijze                 

  1. Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de prei in ringen. Snijd de tomaten in vieren en verwijder het zaad. Snij ze in stukjes.
  2. Verhit de olie in een wok of een grote braadpan. Bak hierin de scampi's in 3 minuten bijna gaar. Hou de scampi's apart.
  3. Fruit in dezelfde olie de prei aan. Voeg alle ingrediënten, behalve de basilicum, toe. Laat alles gedurende 5 minuten afgedekt op een zacht vuur koken. Voeg de scampi's toe en verwarm ze 5 minuten in de saus. Verwijder het laurierblad en breng de saus verder op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de scampi's, de rijst en de saus over 2 borden. Garneer met de verse basilicum.

Scampi (100 g) bevat 86 calorieën.
Calorieën Verdeling: 7% vet, 0% koolhydraten, 93% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerScampiGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerScampiTekst.jpg