Schelvis

Ondergewaardeerde vis met een uitstekende smaak.

Keurmerken

     
temp
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Schelvis
Melangrammus aeglefinus (Latijn)
Haddock (Engels)
Schellfisch (Duits)

 

Verspreiding
De schelvis is een straalvinnige zoutwatervis uit de familie van kabeljauwen. De vis komt voor in gematigde kustwateren in het noordoosten van de Atlantische Oceaan op een diepte van 10 tot 200 meter, dicht bij de bodem.
Voor onze kusten en die van de VS en Canada is de soort veel zeldzamer.

 

Biologische kenmerken

De schelvis voedt zich voornamelijk met kreeftjes, visjes, mosselen en borstelwormen, waaronder wadpieren.

De vis is gemiddeld 35 centimeter en kan een lengte bereiken van 112 centimeter met een gewicht van 16,8 kilogram. De maximale leeftijd is 20 jaar. Zoals bij veel kabeljauwachtigen zijn er drie rugvinnen. De bek van de schelvis is onderstandig: de bovenkaak is langer dan de onderkaak.


Overige informatie
De schelvis is voor de beroepsvisserij van groot belang en ook gewild bij zeehengelaars.


 

Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Schelvis heel
Schelvis panklaar
Schelvisfilet met en zonder vel
Schelvisfilet porties met en zonder vel


Schelvis met garnalensaus

 

Ingrediënten

  • 1 deciliter droge witte wijn
  • 1 takje peterselie
  • 4 schoongemaakte schelvis
  • 30 gram boter, 30 gram bloem
  • 100 gram garnalen
  • 1 deciliter room
  • citroensap
  • zout, peper

 

Bereidingswijze                 

  1. Breng in een pan de wijn met 3 dl. water, samen met citroensap, peterselie, zout en peper aan de kook.
  2. Pocheer hierin de schelvissen in 10 min. gaar.
  3. Schep de vis uit het vocht, op een schaal en houd het warm op een pan met heet water.
  4. Zeef het vocht.
  5. Maak een saus door 30 gram boter te smelten en al roerend de bloem toe te voegen.
  6. Blijven roeren tot een glad mengsel ontstaat.
  7. Giet er langzaam en al roerend 4 dl. pocheervocht bij.
  8. Breng dit aan de kook en laat het op een laag vuur nog 10 min. zachtjes doorkoken.
  9. Pureer intussen 1/3 deel van de garnalen in een keukenmachine of vijzel.
  10. Roer de garnalenpuree samen met de room en de rest van de garnalen door de saus en giet deze over de schelvis.

 

Tip: lekker met worteltjes.

Schelvis (100 g) bevat 152 calorieën.
Calorieën Verdeling: 31% vet, 0% koolhydraten, 69% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerSchelvisGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerSchelvisTekst.jpg