Tongschar

Geen familie van de tong, maar wel uitermate smaakvol.

Keurmerken

   
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Tongschar
Microstomus kitt (Latijn)
Lemon sole (Engels)
Limande (Duits) 


Verspreiding
De tongschar is een straalvinnige platvis uit de familie van schollen. Deze zoutwatervis gedijt in een gematigd klimaat en is voornamelijk te vinden in zeeën en wateren op een harde ondergrond, in het noordoosten van de Atlantische Oceaan. De diepte waarop de soort voorkomt is 10 tot 200 meter.

 

Biologische kenmerken
De hoogst geregistreerde leeftijd van de tongschar is 23 jaar. De vis kan maximaal 65 centimeter lang en bijna 3 kilogram zwaar worden. Het lichaam heeft een gedrongen vorm, met één rugvin en één aarsvin. Het dieet van de soort bestaat hoofdzakelijk uit ongewervelden, waarbij een voorkeur bestaat voor borstelwormen.

 

Overige informatie
De tongschar wordt in Nederland ook wel neustong genoemd. Het is een belangrijke vis voor de visserij en kan bezichtigd worden in sommige openbare aquaria. 


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Tongschar heel
Tongschar zonder vel
Tongscharfilet
Tongscharfilet porties

Gefrituurde tongscharreepjes

 

Ingrediënten

  • 8 tongscharfilets
  • 1 courgette
  • 2 wortelen
  • boter
  • maïszetmeel
  • peper en zout

 

Voor de saus:

  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1,25 dl witte vermout
  • 1,25 dl visfumet
  • 2 dl room
  • 150 gr boter

 

Bereidingswijze     

  1. De tongscharfilets eerst spoelen, droogdeppen, in reepjes snijden, kruiden met peper en zout en door het maïszetmeel halen.
  2. Het frituurvet verwarmen op 180 graden Celsius.
  3. De wortelen en courgette in staafjes snijden en gaar smoren in boter en water. Kruiden toevoegen naar smaak.
  4. Voor de saus: de fijngesneden sjalot even inkoken in de vermout en de visfumet, de room toevoegen en op een zacht vuur nog wat verder laten inkoken. Vervolgens de koude boter, in klontjes, erdoor roeren, maar zeker niet meer laten koken.
  5. Op smaak brengen met wat peper en zout. De tongscharreepjes goudbruin frituren en goed laten uitlekken op keukenpapier.
  6. Op elk bord een spiegel saus gieten. In het midden de wortel- en courgettestaafjes schikken en daarop gefrituurde visreepjes leggen.

 

Tip: eventueel versieren met zeekraal of lamsoortjes.

Tongschar (100 g) bevat 85 calorieën.
Calorieën Verdeling: 8% vet, 0% koolhydraten, 92% eiwit.


Eenheid: 100 gr.

Kcal: 85 kcal

kJoule: 360 kjoule

Eiwit: 17 gr.

Koolhydraten: 0 gr.

Vet: 1,5 gr.