Tonijn (rood)

"Tournedos van de zee".

Keurmerken

   
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Tonijn rood
Thunnidae (Latijn)
Tuna (Engels)
Thun (fisch) (Duits)


Verspreiding
Tonijn is een verzamelnaam voor enkele soorten oceaanvissen uit de familie der makrelen. Deze vissen komen het gehele jaar voor in de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en de Middellandse Zee. In de lente en zomer trekken ze noordwaarts en bereiken dan soms de Noordzee.

 

Biologische kenmerken
Tonijnen zijn snelle zwemmers en kunnen snelheden bereiken van 75 km/u. Hun lichaam is dichtbij de staart erg slank, de staart is diep gevorkt en er zijn twee rugvinnen.

Ze kunnen tot 3 meter lang worden en meer dan 500 kg. wegen.
Anders dan de meeste vissen heeft de tonijn roze vlees. Dit komt door het myoglobine in de spieren, wat voor een groot uithoudingsvermogen zorgt. Van sommige grotere soorten is de temperatuur van de lichaamskern hoger dan de watertemperatuur, waardoor ze in koeler water kunnen leven.
Tonijnen voeden zich met haring, makreel, inktvis, zandspiering en kwallen.

 

Overige informatie
Niet alleen de kleur van tonijn maar ook de smaak lijkt opvallend veel op die van vlees. Vandaar de bijnaam 'tournedos van de zee'.
Tonijn wordt ook gekweekt in open water.


Bij Fix Fisch verkrijgbaar als
Tonijn heel
Tonijnfilet
Tonijnfilet zonder ketting
Tonijnfilet porties
Tonijnfilet porties zonder ketting
Tonijn carpaccio
Tonijnsalade

Carpaccio van tonijn met olijven (4 pers.)

 

Ingrediënten

  • 300 gram tonijnfilet
  • 50 gram gevulde olijven (met pimento)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel verse of gedroogde tijm
  • mespunt suiker
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

 

Bereidingswijze

  1. Snijd de olijven in dunne plakjes. 
  2. Knijp het teentje knoflook fijn en meng het met het citroensap, de tijm, een snufje zout, een snufje peper, de suiker en de olie. 
  3. Spoel de tonijn met koud water af en dep de vis droog. 
  4. Snijd de tonijn in heel dunne plakjes en leg ze naast elkaar op vier borden. 
  5. Besprenkel de vis met de knoflookdressing. 
  6. Verdeel de plakjes olijf erover.

 

Tip: vervang het citroensap door limoensap, gebruik verse koriander in plaats van tijm en strooi er lente-uiringetjes en stukjes ontvelde en ontpitte tomaat over in plaats van olijf.

Tonijn (100 g) bevat 224 calorieën.
Calorieën Verdeling: 42% vet, 0% koolhydraten, 58% eiwit.


multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerTonijnGrafiek.jpg

multimedia/produkten/_voedingswaarden/VoedingwijzerTonijnTekst.jpg