Wijting

Fantastische vis, goed van smaak.

Keurmerken

 
temp
temp-thumb
Terug naar produkt overzicht
Contact over dit produkt

Wijting

Merlangus Merlangus (Latijn)

Whiting Silver Hake (Engels)

Wittling Merlan (Duits)

 

Verspreiding

Wijting wordt vaak samen met kabeljauw gevangen. Het is een zoutwatervis die voorkomt in een gematigd klimaat. De soort is voornamelijk te vinden in zeeën, zachtstromend water en rotsachtige wateren in het noordoosten van de Atlantische Oceaan van de Barentszzee en IJsland tot aan Portugal, maar ook in de Noordzee, Zwarte Zee en in delen van de Middellandse Zee. Jonge wijting komt voor in de ondiepe kustwateren van de Lage Landen zoals in de Scheldemonding en de Waddenzee. Deze vissen worden ook gevangen als bijvangst bij de garnalenvisserij.

De diepte waarop de wijting leeft is gewoonlijk 30 tot 100 m. onder het wateroppervlak en voedsel vindt deze vis op modderige, zandige of grindrijke zeebodems.

 

Biologische kenmerken

De wijting is een straalvinnige vis uit de familie van kabeljauwen.

In tegenstelling tot kabeljauw wordt de wijting niet oud (de hoogst geregistreerde leeftijd is 20 jaar) en niet erg groot: meestal ca. 25 cm lang bij de vangst, maar een lengte tot 70 cm kan worden bereikt, bij max. 3,1 kg.

De rug van de wijting is groenblauw en de flanken van levende vissen zijn zilverkleurig (wit als de vis dood is). Er zit een klein zwart vlekje aan het begin van de borstvin.

Het dieet van de soort bestaat uit garnalen, krabben, mosselen, andere weekdieren, borstelwormen, inktvissen en visjes.

 

Overige informatie

Wijting is een erg magere vis die zoals elke vissoort veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.

Het is een klassieke delicatesse op de menukaart in Frankrijk, die ook bij ons meer en meer gewaardeerd wordt. Deze vis laat zich grillen, bakken, stoven, koken en stomen.

 

Bij Fix Fisch verkrijgbaar als

heel

filet met en zonder vel

Wijtingballetjes in tomatensaus

 

Ingrediënten

  • 750gr wijtingfilet
  • 1 eetlepel ketjap benteng manis
  • 2 eieren
  • 1 blik gepelde tomaten (500gr)
  • 4 beschuiten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 100gr boter
  • 2 teentjes look
  • 1 schepje suiker
  • 1 ui
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 liter visfumet
  • peper en zout    

 

Bereidingswijze    

  1. De wijtingfilets in kleine stukjes snijden, fijnmalen in de keukenrobot in een kom mengen met geplette beschuiten.
  2. Het kippenbouillonblokje eronder mengen samen met de losgeklopte eieren en 20 gram gesmolten boter.
  3. Alles kneden tot een homogeen mengsel en op smaak brengen met peper en zout.
  4. Met de hand van het mengsel wijtingballetjes rollen van 3 cm.
  5. Ze 15 min. koel wegzetten.

 

Voor de tomatensaus: 

  1. De resterende boter laten smelten en er de fijn gesneden ui en het gehakte knoflookteentje aan toevoegen.
  2. Allen een vijftal minuten laten stoven.
  3. Daarna bestrooien met kerriepoeder en de ketjap toevoegen.
  4. Goed omroeren en de gehakte tomaten toevoegen, alsook de tomatenpuree en een klontje suiker.
  5. Het geheel bevochtigen met de visfumet en aan de kook brengen.
  6. De wijtingballetjes aan de tomatensaus toevoegen en ze gedurende een kwartiertje laten meesudderen op een zacht vuurtje.
  7. De wijtingballetje uit de saus halen en warm houden.
  8. De saus mixen en wat laten inkoken.
  9. De wijtingballetjes op een warm bord schikken, overgieten met de tomatensaus, bestrooien met de gehakte peterselie en serveren met frietjes, aardappelpuree, kroketjes of rijst.

Wijting (100 g) bevat 85 calorieën.
Calorieën Verdeling: 6% vet, 0% koolhydraten, 94% eiwit.