Nieuws

Gepubliceerd op: 11/09/2018

Hollandse garnaal de lekkerste van allemaal

Vis van de maand september is de Hollandse garnaal.

Deze wordt in België ook wel ‘grijze garnaal’ genoemd, en de biologische naam is Crangon crangon. Omdat de soort zich graag ophoudt in onze ondiepe kustwateren hebben anderen het soms over de Noordzeegarnaal. Maar de belangrijkste aanvoerhavens bevinden zich in ons land en daarom hebben wij het meestal over de Hollandse garnaal.

Garnalen worden op grote schaal gevangen door speciaal uitgeruste garnalenkotters. Aan beide zijden hebben ze sleepnetten, die aan de onderzijde voorzien zijn van een soort wielen van rubber. Deze rijden over de zeebodem en maken daarbij zoveel herrie dat de garnalen uit hun schuilplaats in het zand vluchten en dan juist de netten inzwemmen. Aan boord worden de gevangen garnalen gezeefd, gecontroleerd, gespoeld, gekookt en vervolgens gekoeld opgeslagen. Pellen gebeurt pas later.

De Nederlandse kotters zijn goed voor bijna 1/3 deel van de totale jaarlijkse vangst van 33 miljoen kilo. Onze zuiderburen vormen de grootste afzetmarkt voor gepelde Hollandse garnalen, gevolgd door Duitsland en Nederland.

Meer informatie over deze soort en een heerlijk recept vindt u in onze viswijzer.

Fix Fisch - Hollandse garnaal

Visaanbieding week #46

Scholfilet| Schelvisfilet| Rode Poonfilet| Witte Heilbotfilet| Avruga| Schartongfilet

  • SCHOLFILET I VELLOOS
  • SCHELVISFILET MET VEL GESCHUBD
  • RODE POONFILET MET VEL ZONDER GRAAT
  • WITTE HEILBOTFILET MET VEL
  • AVRUGA KAVIAAR 120 gram
  • SCHARTONGFILET ZONDER VEL

Viswijzer