Nieuws

Gepubliceerd op: 13/11/2017

Hollandse garnalen, de lekkerste van allemaal

Vis van de maand november zijn de Hollandse garnalen.

Deze wordt in België ook wel ‘grijze garnaal’ genoemd, en de biologische naam is Crangon crangon. Omdat de soort zich graag ophoudt in onze ondiepe kustwateren hebben anderen het soms over de Noordzeegarnaal. Maar de belangrijkste aanvoerhavens bevinden zich in ons land en daarom hebben wij het meestal over de Hollandse garnaal.

Garnalen worden op grote schaal gevangen door speciaal uitgeruste garnalenkotters. Aan beide zijden hebben ze sleepnetten, die aan de onderzijde voorzien zijn van een soort wielen van rubber. Deze rijden over de zeebodem en maken daarbij zoveel herrie dat de garnalen uit hun schuilplaats in het zand vluchten en dan juist de netten inzwemmen. Aan boord worden de gevangen garnalen gezeefd, gecontroleerd, gespoeld, gekookt en vervolgens gekoeld opgeslagen. Pellen gebeurt pas later.

De Nederlandse kotters zijn goed voor bijna 1/3 deel van de totale jaarlijkse vangst van 33 miljoen kilo. Onze zuiderburen vormen de grootste afzetmarkt voor gepelde Hollandse garnalen, gevolgd door Duitsland en Nederland.

Meer informatie over deze soort en een heerlijk recept vindt u in onze viswijzer.

Fix Fisch - Hollandse garnalen

Visaanbieding week #03

Pulpo | Octopus | Heilbot | Ecrevis | Tonijn | Barracuda | Kapiteinsvis

  • Pulpo / Octopus
  • Groenlandse heilbotfilet zonder vel
  • Ecrevisvlees vers
  • Tonijn op olie 1,8 liter per blik
  • Barracudafilet met vel 200gram+ dv
  • Kapiteinsvisfilet met vel 600-800 gram dv

Viswijzer