Nieuws

Gepubliceerd op: 06/06/2018

Hollandse Nieuwe komt er aan!

De officiële start van het haringseizoen is aanstaande: op 13 juni a.s. is het zover.

In het hele land zal dan de nieuwe haring in de verkoop gaan.

Een dag eerder wordt geheel volgens traditie het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen geveild. Daarbij komt de opbrengst ten goede aan Hulphond Nederland, meer in het bijzonder het therapie- en coachingprogramma voor kinderen. Twee jarenlange ambassadeurs van deze organisatie spelen daarbij een belangrijke rol: de presentatie is in handen van Anita Witzier terwijl Frits Wester de veilinghamer hanteert.

Nederland heeft een eeuwenoude traditie in de haringvangst. De haringexport droeg al bij aan de grote bloei in de Gouden Eeuw. De vis werd destijds nog dicht bij huis gevangen, inmiddels is dat wel anders. Bijzonder is het enorm duurzame karakter van de hedendaagse vangst, waarbij er vrijwel geen bijvangst is en de haring-visstand ook op lange termijn behouden blijft.

Zodra de eerste jonge haring van het seizoen geschikt is voor consumptie spreken we van Hollandse Nieuwe oftewel maatjesharing. Deze laatste term is afgeleid van de benaming voor jonge vis zonder hom of kuit: maagdenharing.

Er zijn wel enige eisen waar haring aan moet voldoen voor het Hollandse Nieuwe mag heten: een vetpercentage van minimaal 16% en een behandeling op traditionele Hollandse wijze: kaken, zouten en fileren.

Haring kaken gebeurt waarschijnlijk al ruim 600 jaar. Vermoed wordt dat het is bedacht door de Zeeuw Willem Beukelszoon. Voor het rijpingsproces is het zouten verantwoordelijk. Oorspronkelijk was de nieuwe haring vooral populair omdat het zout de smaak bijna nog niet had aangetast. In 1977 werd de Noordzee gesloten voor de haringvisserij en sindsdien wordt vooral uitgeweken naar Denemarken. Met name de haring uit het Skagerrak heeft veel weg van de Hollandse maatjesharing.

Meer informatie over haring en heerlijke recepten vindt u in onze viswijzer.

Hollandse nieuwe heel - Fix Fisch

Visaanbieding week #43

Markeelfilet| Mulfilet| Kabeljauwfilet| Tarbot heel| Mosselvlees| Inktvis tubes

  • Makreelfilet met vel
  • Mul filetmet vel geschubd
  • Kabeljauwfilet met vel 800-1200 gram
  • Tarbot heel 400-700 gram
  • Mosselvlees gekookt 100-200
  • Inktvis Tubes

Viswijzer