De zonnevis is een indrukwekkende verschijning met zijn gouden schubben en ronde lichaam. Met zijn stevige en sappige witte vlees is deze vis een ware smaakbeleving. Heerlijk gegrild, gebakken of gestoofd en een ware delicatesse op het bord.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Zonnevis
- Zeus faber (Latijn)
- John Dory (Engels)
- Heringskönig (Duits)
Verspreiding
Diep onder water, tussen de 50 en 150 meter diepte, leeft een super interessante vis genaamd de zonnevis. Hoewel deze vis vooral voorkomt in kustwateren van de oostelijke Atlantische Oceaan, van Noorwegen tot Zuid-Afrika, is hij ook te vinden in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en het westen van de Grote Oceaan.
Helaas is de zonnevis niet vaak te vinden in onze wateren, maar toch is het een fascinerende en prachtige vis. Het is best lastig om deze vis te vangen, want hij verstopt zich graag tussen rotsen en wrakken op de bodem van de zee. Maar als je de kans krijgt om deze vis te proeven, dan moet je dat zeker doen! Hij is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens super lekker.
De zonnevis blijft ons verbazen en is echt een mysterieuze vis. Het is altijd spannend als je hem tegenkomt tijdens het duiken of als je hem op je bord krijgt in een restaurant. Dus als je ooit de kans krijgt om deze bijzondere vis te proeven, dan moet je dat zeker doen!
Biologische kenmerken
Bij ons kun je de zonnevis vinden – een van de meest excentrieke en bijzondere vissen in de oceaan. Met z’n platte, brede lichaam, z’n grote, ronde kop en de zwarte vlek op z’n flanken is deze vis een echt plaatje om te zien.
De zonnevis kan tot wel 90 cm lang worden en wel 3 kg wegen. Hij houdt ervan om te eten van allerlei heerlijke zeedieren, zoals haring, grondels, zandspiering, horsmakrelen, kreeftachtigen en inktvissen. Z’n opvallende uitstulpbare bek en lange draden bij de rugvin maken ‘m nog indrukwekkender.
En hoewel de zonnevis eruitziet als een platvis, zitten z’n ogen aan beide kanten van z’n lichaam. Hierdoor kan hij z’n prooi vanuit allerlei hoeken bekijken. Dat maakt de zonnevis niet alleen mooi, maar ook een echte jager.
Maar wat de zonnevis écht speciaal maakt, is de legendarische “vingerafdruk van de Heilige Petrus” op z’n flanken. Deze vis is zo exclusief dat-ie gewaardeerd wordt door fijnproevers over de hele wereld. Als je op zoek bent naar iets unieks en lekker, dan is onze zonnevis een echte aanrader! Bestel ‘m nu bij Fix Fisch en geniet van de heerlijke smaak van deze prachtige vis.
Overige informatie
De zonnevis is een van de meest bijzondere vissen in de oceaan. Hij heeft een plat en hoog afgeplat lichaam met grote ronde kop. De vis heeft een uniek uiterlijk met een goudbruine kleur en lange draden bij de rugvin. De zonnevis kan tot wel 90 cm lang worden en maar liefst 8 kg wegen. En wat hij eet? Nou, van alles: haring, grondels, zandspiering, horsmakrelen, kreeftachtigen en inktvissen.
De vis komt voor in de noordoostelijke Atlantische Oceaan en plant zich voort aan het einde van de winter en het begin van de lente. Mannetjes worden geslachtsrijp op een leeftijd van 3 jaar en zijn dan zo’n 23 tot 29 cm groot. Vrouwtjes worden geslachtsrijp op een leeftijd van 4 jaar en zijn dan iets groter, ongeveer 29 tot 37 cm.
De zonnevis staat ook wel bekend als Sint Pietervis, zeehaan en spiegelvis. De Engelse benaming “Dory” zou mogelijk afgeleid zijn van het Franse woord ‘Doré’, wat ‘van goud’ betekent. Als zakelijke klant kunt u bij onze zeevisgroothandel de zonnevis bestellen en andere hoogwaardige visproducten.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Zonnevis met groenten
Ingrediënten
250 g broccoli
- 3 eetl. olie
- 500 g gefileerde zonnevis (zonder vel, in blokjes gesneden)
- 1 ui (in vieren gesneden en de stukjes losgehaald)
- een halve rode paprika(in reepjes gesneden)
- 100 g bamboe(in dunne reepjes gesneden)
- mespunt suiker
- 1,25 dl vis-of groentebouillon
- 1 eetl. chilisaus
Bereidingswijze
- Snij van de broccoli de roosjes af en leg ze even apart.
- Schil de stelen en snij er dunne plakjes van.
- Verhit de wok en schenk er de olie in en bak steeds enkele stukjes vis tegelijk aan alle kanten bruin.
- Schep ze voorzichtig om zodat de vis niet uiteen valt.
- Op een schaal overdoen en warm houden.
- Wok even goed heet laten worden en de broccolistelen,ui,paprika en bamboe 3 minuten bakken.
- Roosjes erbij doen en nog 1 minuut verder bakken.
- Bouillon,suiker en chilisaus over de groenten verdelen en aan de kook brengen.
- Vis in de wok terugdoen en heel voorzichtig omscheppen.
- Door en door heet laten worden en meteen opdienen.
Zonnevis (100 g) bevat 89 calorieën.
Calorieën Verdeling: 7% vet, 0% koolhydraten, 93% eiwit.
Eenheid: 100 gr.
Kcal: 89 kcal
kJoule: 375 kjoule
Eiwit: 19,4 gr.
Koolhydraten: 0 gr.
Vet: 1,4 gr.
Voedingsvezel: n.b.
Natrium: 100 mg.