De Griet, een smaakvolle platvis met een prachtig uiterlijk, biedt een delicate witte filet die de zintuigen prikkelt met zijn heerlijke smaak en een verleidelijke textuur.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Griet
- Scopthalmus rhombus (Latijn)
- Brill (Engels)
- Glatbutt / Kleist (Duits)
Verspreiding
De griet is een platvis uit de familie van tarbot-achtigen en heeft een aanzienlijke verspreiding in de wateren van de Middellandse Zee en de Noordzee. Deze vissoort voelt zich thuis langs de randen van diepe geulen en wordt vaak aangetroffen tot op een diepte van 50 meter. De griet is in staat om zich aan te passen aan verschillende omgevingen en kan worden gevonden in diverse kustgebieden, van de zuidelijke delen van Europa tot aan de noordelijke wateren.
Biologische kenmerken
Met een maximale lengte van 75 centimeter en een gewicht van 8.000 gram is de griet een imposante platvis. Hij heeft een unieke schijfvorm, die iets hoekiger en langgerekter is dan die van de tarbot. Wat betreft de huid, is de griet gladder van textuur. Deze vis heeft één rugvin en één aarsvin, waardoor hij zich onderscheidt van andere platvissen. Over het algemeen worden grieten dikker naarmate ze groter worden, wat bijdraagt aan hun kenmerkende uiterlijk.
Overige informatie
Het dieet van de griet bestaat voornamelijk uit vis, met name zandspiering. Deze platvis staat bekend om zijn uitstekende camouflagevaardigheden, waardoor hij in staat is om zijn kleur en patroon perfect aan te passen aan de plaatselijke zeebodem. Vanuit een hinderlaag kan de hij zijn prooi verrassen en vangen terwijl deze voorbij zwemt. Vanwege zijn commerciële waarde is de griet van belang in de visserijsector. Bovendien is deze vissoort erg populair onder sportvissers vanwege de uitdaging die het vangen ervan met zich meebrengt. De griet staat bekend als een delicatesse vanwege de heerlijke smaak van de wit- tot crèmekleurige filet. Bovendien is de dunne huid erg goed eetbaar, wat bijdraagt aan de culinaire waardering van deze schitterende vissoort.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Gegrilde griet
Ingrediënten
- 4 mooie preistaven van 10 à 12 cm (witte kant)
- 4 plakjes bladerdeeg
- 500 gr broccoli
- 800 gr kleine, vastkokende aardappeltjes
- 4 x 200 gr grietfilet zonder vel
- 0,5 l visbouillon
- 0,2 l droge witte wijn
- 0,25 l room
- 1 eigeel
- 1 eetlepel zachte mosterd
- peper, zout
- Peterselie
- 1 eetlepel mosterdzaadjes
Bereidingswijze
- Snij de preistaven over de lengte doormidden maar laat ze aan een uiteinde samen. Kook ze beetgaar in licht gezouten water. Laat goed uitlekken. Wikkel er een plakje bladerdeeg rond, plak het toe met water en bestrijk met eigeel. Schrijf er met een mespunt figuurtjes op. Bak ze in een voorverwarmde oven op 175°C tot ze goudgeel zijn.
- Kook de broccoliroosjes in gezouten water, laat goed uitlekken. Pureer de groente en meng met echte boter, peper en zout. Breng de broccolipuree met twee lepels in vorm.
- Kook de aardappeltjes (laat ze hun vorm behouden), wentel ze in echte boter, en meng er vóór het serveren vers gesneden peterselie onder.
- Grill de grietfilet in ruitmotief.
- Laat de visbouillon met de witte wijn inkoken en meng de room er onder, samen met een soeplepel mosterd, peper en zout.
- Lepel wat saus op het bord, leg de vis erop, daarbij de goudgebakken preistaafjes, 2 quenelles van broccoli, en enkele lepels aardappeltjes. Garneer de gegrilde vis met wat mosterdzaadjes.
Griet (100 g) bevat 85 calorieën.
Calorieën Verdeling: 9,6% vet, 0% koolhydraten, 90,4% eiwit.