De Noordzeekrab heeft stevig en smakelijk vlees met een zoete smaak en een kenmerkend uiterlijk met scherpe klauwen en een hard pantser.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Krab
- Cancer pagurus (Latijn)
- Crab (Engels)
- Krabbe (Duits)
Verspreiding
Noordzeekrabben, ook wel bekend als Brachyura, zijn tienpotige kreeftachtigen die zich wijd verspreiden over de Atlantische Oceaan, van Noorwegen tot Portugal, en zijn te vinden in de Noordzee en het Engels Kanaal. Deze kreeften hebben de neiging om te leven op diepten variërend van 6 tot 40 meter en gedijen het best op rotsachtige bodems met veel spleten en gaten.
Biologische kenmerken
Noordzeekrabben hebben een gemiddelde doorsnede van ongeveer 20 centimeter en kunnen tot wel 30 centimeter groot worden, met een gewicht van ongeveer 6 kilogram. Hun harde pantser moet regelmatig worden vervangen om te kunnen groeien. Dit gebeurt door het oude pantser af te werpen en snel water op te nemen, zodat het lichaam kan uitzetten. Het vervellingsproces eindigt binnen enkele dagen, waarna een nieuw pantser ontstaat dat perfect om het grotere lichaam past. Jonge krabben vervellen bijna elke maand, terwijl oudere exemplaren slechts één keer per jaar vervellen. Het paarseizoen vindt plaats van juli tot en met september.
Overige informatie
Noordzeekrabben zijn een gewilde delicatesse in veel Europese landen, vooral in Frankrijk en België. Het vlees van de vrouwelijke exemplaren is over het algemeen beter gevuld en smakelijker dan dat van de mannelijke exemplaren. De meeste vlees zit in de poten en klauwen van de krab. Het is ook mogelijk om de scharen van de krab te kraken en het vlees eruit te halen. Noordzeekrabben worden ook gebruikt als aas voor het vissen op andere zeevissoorten
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Spicy krabpoten
Ingrediënten
- 1 kilo krabbenpoten
- 1 rode peper, fijngehakt
- 3 tenen knoflook , in plakjes
- 5 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
- 4 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze
- Kraak de krabpoten met de achterkant van een koksmes op verschillende plaatsen stuk zodat de warmte sneller bij het krabvlees kan komen.
- Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan, bak de krabpoten op matig vuur.
- Schep ze regelmatig om.
- Voeg na 10 minuten de rode peper en de knoflooktoe, evenals de resterende olie. Bak tot de knoflookplakjes goudgeel zijn, schep alles steeds goed om.
- Strooi de peterselie erover, schep de krabbenpoten op een grote serveerschaal en zet die in het midden op tafel.
Tip: Zet een kommetje met warm water naast elk bord en leg er een stukje citroen naast. Zo kun je de citroen eerst over je krab uitknijpen en vervolgens in het kommetje doen om er je vingers mee schoon te maken.
Krab (100 g) bevat 85 calorieën.
Calorieën Verdeling: 7% vet, 5% koolhydraten, 88% eiwit.