De makreel is een slanke en glanzende vis met een uniek patroon op de rug. Zijn stevige vlees heeft een rijke, volle smaak en is rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitamine B12
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Makreel
- Scomber scombrus (Latijn)
- Mackerel (Engels)
- Makrele (Duits)
Verspreiding
De makreel is een straalvinnige baarsachtige vis die in verschillende wateren van de wereld voorkomt, waaronder de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Deze vis is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt en in de zomermaanden dichter bij de kust komt en naar het noorden trekt. In de wintermaanden bevindt de vis zich in diepere wateren.
Biologische kenmerken
De makreel is een relatief kleine vis met een gemiddelde lengte van 30 tot 50 centimeter en een gewicht tot 3,4 kilogram. De rugvin, diepe staartvin en anaalvin zijn kenmerkend voor de makreel, en er zitten kleine vinnetjes tussen deze vinnen. De makreel is een roofdier en voedt zich voornamelijk met kreeftachtigen en kleine vissen. Deze vissen jagen aan de oppervlakte van het water en kunnen worden gevangen door ze in te sluiten met hun zwemmen. De paaitijd van de makreel loopt van mei tot juni, waarbij de vrouwtjes vele duizenden eitjes leggen.
Overige informatie
De makreel is een belangrijke vissoort voor de visserij en populair voor consumptie vanwege zijn stevige vlees en heerlijke smaak. Het is dan ook een veel verkochte vis op vismarkten en in viswinkels. Makreel is ook nog eens rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamine B12, omega-3-vetzuren en eiwitten.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Gevulde Makreel
Ingrediënten
- 1 verse makreel
- sambal
- aluminiumfolie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden C.
- Maak de makreel schoon.
- Vul deze met een beetje sambal.
- Rol het in de alumiumfolie.
- Laat ongeveer half uur in de oven garen.
Serveersuggesties:
U kunt i.p.v. sambal ook provencaalse kruiden nemen. Eventueel ook op de BBQ i.p.v. oven.
Makreel (100 g) bevat 182 calorieën.
Calorieën Verdeling: 39% vet, 0% koolhydraten, 61% eiwit.