De Europese paling heeft een uniek uiterlijk met zijn gladde, slijmerige huid en langwerpig lichaam. De smaak van deze vis is heerlijk en veelzijdig, waarbij gerookte paling in Nederland en 'paling in het groen' in België geliefde specialiteiten zijn.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Paling
- Anguilla anguilla (Latijn)
- Eel (Engels)
- Aal (Duits)
Verspreiding
De Europese aal, beter bekend als de paling, is een straalvinnige vis die in vrijwel alle oppervlaktewateren van Nederland en België voorkomt. De vis is te vinden vanaf Marokko tot in het noorden van Noorwegen en heeft een voorkeur voor beschutte plaatsen met modderbodems en zuurstofrijk water.
Biologische kenmerken
De paling is een bruin- tot grijze gekleurde vis met een langwerpig slangachtig lichaam zonder zichtbare schubben en een zeer slijmerige huid. De vis schuilt overdag en jaagt ’s nachts op kleine ongewervelde waterdieren en/of kleine vissen. Door de afsluitbare kieuwen is de vis in staat om trekbewegingen over land te maken. Mannelijke palingen worden maximaal 60 cm lang en vrouwtjes kunnen tot wel 135 cm lang worden, 7 kg zwaar worden en zo’n 30 jaar oud worden. De oudste bekende paling was 88 jaar oud.
Overige informatie
De paling is een belangrijke vissoort voor de beroepsvisserij en wordt op grote schaal bevist voor menselijke consumptie. In Nederland is gerookte paling een populaire delicatesse en in België wordt ‘paling in het groen’ gewaardeerd als gerecht. De Europese landen hebben elk hun eigen gewoonten en gebruiken rondom paling.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Paling in ‘t groen
Ingrediënten
- 500 g verse paling, schoongemaakt en in mootjes van 5 cm gehakt
- 30 g boter
- 2 sjalotjes, gepeld en kleingesneden
- 50 g zuring, fijngehakt
- enkele blaadjes salie
- citroenmelisse, pimpernel
- peterselie en kervel fijngehakt
- dragon
- 2 dl witte wijn
- 3 eidooiers
- 2 eetlepels citroensap
Bereidingswijze
- Verhit de boter en bak hierin de mootjes paling ca. 3 minuten. Voeg de sjalotjes en de groene kruiden toe. Laat het mengsel voortdurend omscheppend 3 minuten fruiten.
- Schenk de wijn in de pan en voeg zoveel water toe dat de paling nét onderstaat.
- Breng het mengsel aan de kook. Temper de hittebron en leg het deksel op de pan. Laat alles ca. 10 minuten zachtjes koken.
- Klop in een glazen schaal de eidooiers los met het citroensap. Klop er enkele eetlepels van het warme kookvocht door. Voeg dan de rest van het kookvocht, de kruiderij en de paling toe.
- Laat het gerecht in de koelkast afkoelen.
Serveer de paling met brood en boter of puree.
Paling (100 g) bevat 200 calorieën.
Calorieën Verdeling: 52,5% vet, 0%koolhydraten, 47,5% eiwit.