Deze bekende platvis kan zich meten met luxe vissoorten.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Schol
- Pleuronectes platessa (Latijn)
- Plaice (Engels)
- Scholle / Goldbutt (Duits)
Verspreiding
De schol is een zeer belangrijke vissoort voor de visserij en wordt veelal commercieel gevangen. Door het grootschalig vissen op schol is de populatie de afgelopen decennia afgenomen, wat heeft geleid tot verschillende maatregelen om de scholstand te beschermen. Schol is een veelzijdige vis die zowel gefrituurd, gebakken als gepocheerd kan worden bereid en wordt vaak geprezen om zijn delicate en milde smaak. Het visvlees is stevig en mager met een fijne structuur en kan daarom goed gecombineerd worden met diverse soorten kruiden en sauzen.
Biologische kenmerken
De schol, behorend tot de scholachtigen, is een platte ruitvormige vis die tot 50 jaar oud kan worden. Pasgeboren exemplaren zwemmen rechtop, maar ontwikkelen na 6 weken tot platvis, waarbij een oog naar de andere kant groeit. De volwassen schol beweegt zich voort door een golvende beweging, vooral dankzij de lange rugvin en anaalvin. Schol is een belangrijke commerciële vis, en wordt gevangen met behulp van diverse vistechnieken zoals de boomkor en de flyshoot. De smaak van schol is delicaat en zoetig, en het vlees is stevig en mager, wat het zeer geschikt maakt voor verschillende bereidingswijzen.
Overige informatie
De schol is niet alleen een belangrijke vissoort vanwege zijn smaakvolle vlees en veelzijdigheid in de keuken, maar ook vanwege zijn economisch belang. Als een veelgevraagde vis in de visserij op de Noordzee, wordt de schol gevangen met behulp van de boomkor, een duurzame vistechniek waarbij de impact op de bodem van de zee zo laag mogelijk wordt gehouden
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Gebakken gevulde scholrolletjes
Ingrediënten
4 schol- of tongfilets
- 2 eetlepels citroensap
- 2 sjalotjes of 1 middelgrote ui
- 1 dunne prei
- 8 eetlepels boter
- 100 g wittebroodkruim of 50 g paneermeel
- 4 eidooiers
- 4 eetlepels room
- 1 dl sherry
- 1 1/2 theelepel zout
- 1 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
- 6 eetlepels crème fraîche
- snufje nootmuskaat
- 1 eetlepel fijngehakte salie
- 1 dl (vis)bouillon (van tablet mag)
Bereidingswijze
- Spoel de filets kort onder koud water af en laat ze uitlekken. Dep ze droog en wrijf ze met citroensap in.
- Pel de sjalotjes en snipper deze zeer fijn. Maak de prei schoon, spoel hem goed af en snipper alleen het wit.
- Verhit in een koekenpan de boter en bak ui en prei op laag vuur in 4 minuten goudgeel en zacht.
- Voeg het broodkruim, de losgeroerde eidooiers, room en sherry toe en roer goed door. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en de gehakte salie. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel 5 minuten afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200°.
- Snijd de filets in de lengte door. Schep op elke filet een laagje van het gebakken mengsel en rol de filets netjes op. Steek de filets vast met een prikker en leg de rolletjes in een ondiepe ovenschaal.
- Schenk de bouillon, vermengd met de crème fraîche over de rolletjes en zet de schaal ca. 15 minuten in de oven.
- Serveer ze direct uit de oven met bijvoorbeeld gekookte rijst en een verse ijsbergsalade met in blokjes gesneden komkommer en schijfjes tomaat in een zoetzure dressing.
Schol (100 g) bevat 94 calorieën.
Calorieën Verdeling: 9,5% vet, 0% koolhydraten, 90,5% eiwit.