De snoekbaars heeft een langgerekt, rond lichaam met een puntige kop en is geliefd om zijn stevige, witte vlees met een milde smaak.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Snoekbaars
- Stizostedion lucoperca (Latijn)
- Pike-perch (Engels)
- Zander / Hechtbarsch (Duits)
Verspreiding
De snoekbaars komt oorspronkelijk uit Oost- en Midden-Europa en is sinds het einde van de 19e eeuw uitgezet in de Benelux voor de visvangst. Het is een vis van het open water die voornamelijk in diep water leeft. De snoekbaars heeft een hekel aan te veel licht en zoekt overdag diepe of schaduwrijke plekken op. Zelfs de jonge larven gaan dood bij te hoge lichtintensiteit. In de winter trekken veel snoekbaarzen naar zeer diep water en leven ze op dieptes tussen de tien en twintig meter.
Biologische kenmerken
De snoekbaars is langgerekt en rond van vorm met een puntige kop. De kleur van de snoekbaars is afhankelijk van de bodem, lichtintensiteit en de helderheid van het water. Hij heeft twee rugvinnen en kan tot wel 120 centimeter lang worden, hoewel bij 80 centimeter al sprake is van een groot exemplaar. De jonge snoekbaars eet kleine beestjes zoals watervlooien, terwijl volwassen snoekbaarzen voornamelijk overgaan op grotere prooien, zoals langwerpige vissen. De snoekbaars heeft een voorkeur voor diep water en heeft een hekel aan te veel licht, wat kan leiden tot sterfte onder jonge larven. In de winter trekken veel snoekbaarzen naar zeer diep water, waar ze op dieptes tussen de tien en twintig meter kunnen leven.
Overige informatie
De snoekbaars is een gewilde vis vanwege zijn goede smaak en wordt daarom veel gevangen door sportvissers met geavanceerde materialen en boten. Hoewel hij ecologisch gezien een exoot is in de Benelux, heeft hij zich goed aangepast aan zijn omgeving en veroorzaakt hij geen aantoonbare schade aan het ecosysteem.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Snoekbaars met zongedroogde tomaten (een recept van Jean-François, Le Valentin Besançon)
Ingrediënten
400 gram snoekbaarsfilet liefst met vel
- halve liter krachtige vleesbouillon (5 dl)
- extra vergine olijfolie
- zout en peper (uit de molen)
- 8 half-zongedroogde tomaten in stukjes
Bereidingswijze
- Laat de bouillon tot 1 dl. inkoken (duurt ± 20 minuten).
- Leg de filets met de velkant naar boven op een rooster en leg dit rooster op een met aluminium bedekte bakplaat.
- Kwast de filets in met olijfolie en strooi er zout en peper op.
- Zet ze ± 4 minuten onder een voorverhitte grill tot het vel goudbruin is.
- Schep de stukjes tomaat door de nu stroperige bouillon en breng op smaak met zout en peper.
- Leg de vis op voorverwarmde borden en doe de saus er over.
- Serveren met gekookte of gebakken aardappeltjes, frites of een gepofte aardappel met zure room/bieslook.
Snoekbaars (100 g) bevat 83 calorieën.
Calorieën Verdeling: 3,5% vet, 0% koolhydraten, 96,5% eiwit.