De zeewolf, een monsterlijke vis met een heerlijke zachte zoete smaak.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Zeewolf
- Anarhichas lupus (Latijn)
- Catfish (Engels)
- Steinbeisser (Duits)
Verspreiding
De zeewolf is een vis die behoort tot de baarsachtigen en voornamelijk voorkomt in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Het leefgebied spreidt zich uit van Spitsbergen, Noorwegen, de Noordzee, Groot-Brittannië, IJsland tot aan Groenland. Hoewel de gewone zeewolf langs onze kusten zeer zeldzaam is, is deze vis vooral te vinden op rotsachtige bodems en soms op zand- of modderbodems, waar ze jagen op schelp- en schaaldieren. De watertemperatuur waarin de vis leeft ligt tussen de -1 en 13 °C..
Biologische kenmerken
De zeewolf heeft een kenmerkende kop met grote ogen, een grote bek en een opvallend gebit met lange tanden aan de voorkant en korte, stompe tanden aan de achterkant. Dit gebit is aangepast om schelp- en schaaldieren te kunnen kraken en op te eten, de belangrijkste voedselbron van de zeewolf.
De zeewolf leeft dus op rotsachtige bodems op dieptes variërend van 10 tot 1000 meter. De vis heeft een langwerpig en gedrongen lichaam, bedekt met kleine schubben. De kleur varieert van groenbruin tot roodbruin, met lichtere vlekken op de flanken en een lichtere buik. De zeewolf kan tot 160 cm lang worden en een gewicht van meer dan 23 kg bereiken. Het duurt echter wel even voordat de vis dit formaat bereikt, aangezien ze pas bij een lengte van 50 tot 60 cm geslachtsrijp worden.
Wat betreft de voortplanting legt het vrouwtje eieren op de bodem en worden deze bevrucht door het mannetje. De eieren zijn langwerpig en hebben een rubberachtige buitenlaag om ze te beschermen tegen beschadigingen. De larven komen na ongeveer een week uit en drijven in open water totdat ze groot genoeg zijn om zelfstandig te zwemmen.
Overige informatie
De zeewolf is een opvallende vis die zijn naam eer aandoet. Zijn grote kop en opvallende gebit met lange tanden maken hem tot een angstaanjagende verschijning. Maar schijn bedriegt, want deze vis is totaal niet gevaarlijk voor mensen. Toch wordt de zeewolf op grote schaal door de beroepsvisserij gevangen voor menselijke consumptie. Vooral in Scandinavië is men dol op de lever van deze vis.
Maar niet alleen zijn vlees is geliefd, ook van de dikke en stevige huid worden tassen, schoenen en boekomslagen gemaakt. En wist je dat je aan de schub van een zeewolf kunt zien hoe oud hij is? Een opmerkelijk detail dat deze vis nog interessanter maakt.
Vroeger gold de zeewolf slechts als bijvangst van de tong- en scholvisserij, maar tegenwoordig is hij een gewilde vis onder zeehengelaars vanwege de goede smaak van zijn vlees. Zo gewild zelfs, dat de zeewolf in 2004 tot vis van het jaar werd verkozen.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Zeewolf Fettucini
Ingrediënten
4 zeewolf filets van 200 gr
- 1 kg tagliatelle (groen of wit)
- 25 g gemalen gruyerekaas
- 1 het witte deel van een prei
- 1 takje selderie
- 1 wortel
- 3 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 1 takje peterselie
- 6 blaadjes basilicum
- 10 pijpjes bieslook
- 1 dl room
- 200 g boter
- 1 dl olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
- De groenten fijnsnijden, de tuinkruiden en de knoflook fijnsnipperen en alles mengen.
- Gezouten water met een scheut olijfolie aan de kook brengen.
- De tagliatelle hierin 8 minuten koken, laten uitlekken (let op het kookvocht bewaren) en in een grote vuurvaste schaal leggen.
- Het groenten-kruidenmengsel in een grote pan in olijfolie laten zweten, kruiden met peper en zout.
- Daarna overgieten met het kookvocht van de tagliatelle tot de groenten net onder staan, aan de kook brengen en verder laten garen in een open pan. Wanneer de groenten bijna gaar zijn de zeewolf filets erop leggen en nu met het deksel erop op een zacht vuur ongeveer 4 minuten verder garen.
- De zeewolffilets uit de pan halen en op de tagliatelle schikken.
- De room en de boter aan de groenten toevoegen.
- Ongeveer 5 minuten laten inkoken en al schuddend met de pan de saus binden.
- De groentesaus in de ovenschotel gieten, de kaas erover strooien en even in de oven gratineren.
Zeewolf (100 g) bevat 132 calorieën.
Calorieën Verdeling: 12% vet, 0% koolhydraten, 88% eiwit.