De skrei heeft een elegante kleurtransitie van de buik tot de rug en is herkenbaar aan zijn spierwitte en stevige visvlees. Het is een ware delicatesse met een pure en verfijnde smaak die elke visliefhebber zal bekoren.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Skrei
- Gadus Morhua (Latijn)
- Atlantic Cod (Engels)
- Kabeljau (Duits)
Verspreiding
Skrei is een winterkabeljauw, in feite een Noorse kabeljauw maar dan afkomstig van de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen, waar het water voedselrijk, zuiver en relatief warm is. Deze vis komt eenmaal per jaar (meestal vroeg in januari) massaal vanuit de noordpoolcirkel naar de kust van Noord-Noorwegen om te paaien. Aan het eind van het paaiseizoen trekt deze vis weer terug naar de Barentszzee.
Biologische kenmerken
De Noorse winterkabeljauw groeit langzaam en is na 5-7 jaar volwassen en geslachtsrijp. De skrei-variant van de kabeljauw heeft een wat elegantere kleurtransitie van de buik tot de rug dan de Noorse kabeljauw. De skrei is wat lichter groen en heeft veel fijnere stippels op zijn rug. Het is een typische wintervis, want in de lente, zomer of herfst wordt deze vis niet gevangen.
Overige informatie
De naam ‘skrei’ is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid), wat voornamelijk slaat op de lange tocht die deze vis elk jaar maakt. Skrei is in Noorwegen wat de ‘Hollandse nieuwe’ voor Nederland is: een delicatesse waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. De soort kenmerkt zich door het spierwitte, stevige visvlees en dit is tevens het voornaamste verschil met de normale kabeljauw. Skrei is seizoensgebonden en wordt over het algemeen alleen gevangen van januari tot en met april, tijdens de paaitijd. Het is een populaire vis onder de professionele vissers, maar ook onder sportvissers die op zoek zijn naar een uitdaging.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Skrei (100 g) bevat 71 calorieën.
Calorieën Verdeling: 3,5% vet, 0% koolhydraten, 96,5% eiwit.