De red snapper is niet alleen een lust voor het oog met zijn ovale vorm en karakteristieke kleuren, maar ook voor de smaakpapillen. Met zijn stevige vlees en milde, zoete smaak is deze vis geliefd onder culinaire liefhebbers wereldwijd.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Rode snapper
- Lutjanus campechanus (Latijn)
- Red snapper (Engels)
- Nördliche Schnapper (Duits)
Verspreiding
De red snapper, een straalvinnige vis uit de familie van snappers, is te vinden in de noordwestelijke, westelijke en zuidwestelijke delen van de Atlantische Oceaan. Deze zoutwatervis gedijt het best in subtropische wateren, zoals zeeën, rotsachtige wateren, wateren met een harde ondergrond en koraalriffen. De rode snapper kan worden aangetroffen op een diepte van 40 tot 300 meter onder het wateroppervlak.
Biologische kenmerken
Een volwassen red snapper kan gemiddeld een lengte bereiken van 60 centimeter en de maximale lengte is 100 cm. De grootste redsnapper die ooit is gevonden woog 22,8 kilogram en was 57 jaar oud. De vis heeft een normale vorm van opzij gezien en een ovale vorm van bovenaf gezien. De redsnapper heeft één rugvin en één aarsvin en voedt zich hoofdzakelijk met macrofauna en vis.
Overige informatie
De red snapper is van groot commercieel belang voor de beroepsvisserij en vertegenwoordigt ongeveer 50% van de gevangen vis in de Verenigde Staten van Amerika, Australië, India en Zuid-Amerika. Deze vis is geliefd vanwege zijn smaakvolle en stevige vlees en wordt vaak gebruikt in visgerechten en sushi. Vanwege de populariteit van deze vis is de red snapper echter kwetsbaar voor overbevissing en is het belangrijk dat de vangst en het behoud van deze vis goed worden gereguleerd.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Redsnapper
(4 personen)
Bereiding: 10 minuten
In de oven: ± 30 minuten
Ingrediënten
- 1 red snapper (of snapper/pisca-cora) van circa 2 kilo (schoongemaakt door de visboer, maar met kop en staart er nog aan)
- 1 knoflookteen
- 1 bosje platte peterselie
- 1 bosje basilicum
- 2 citroenen
- zout & peper
- scheut olijfolie
Bereidingswijze
- Oven voorverwarmen op 175°C.
- Verwijder eventueel resterende schubben door met de botte kant van een mes langs de vis te schrapen, van de staart richting de kop, onder stromend water.
- Spoel de vis vanbinnen goed schoon met koud water.
- Bestrooi het binnenste met zout en peper.
- Kerf de vis aan beide zijden een aantal keren in met een scherp mes.
- Wrijf zout & peper in de spleten.
- Snipper de knoflookteen fijn en wrijf de helft ervan in de spleten.
- Snij een citroen doormidden. Knijp de ene helft uit boven de vis.
- Besprenkel de vis met wat olijfolie.
- Wrijf citroensap en olie in de spleten.
- Snij de andere citroenhelft in dunne plakjes.
- Doe de citroenplakjes en rest van de gehakte knoflook in de buikholte.
- Haal van de verse kruiden zoveel mogelijk dikke steel af zodat je korte takjes overhoudt.
- Hou 1/3 deel apart voor de garnering en stop de rest in de buikholte.
- Vet een grote braadslee in met wat olie en leg de vis erin.
- Laat de vis in de oven in ± een half uur gaar worden.
Serveren:
Schep de vis voorzichtig over op een mooie grote schaal. Leg er takjes kruiden en partjes citroen omheen ter garnering.
Tip voor erbij:
Citroenaardappels uit de oven en een mooie (rode) salade met tomaat, rode ui en reepjes gegrilde rode paprika.
Wijntip:
Wit Italiaans. Verdicchio dei Castelli di Jesi is in iedere supermarkt te koop en smaakt er prima bij. Maar denk ook aan Soave of Bianco di Custoza.
Redsnapper (100 g) bevat 90 calorieën.
Calorieën Verdeling: 4,8% vet, 0% koolhydraten, 95,2% eiwit.
Eenheid: 100 gr.
Kcal: 90 kcal
kJoule: 378 kjoule
Eiwit: 20 gr.
Koolhydraten: 0 gr.
Vet: 1 gr.