Met zijn dieprode kleur en karakteristieke stekels is de rode poon een echte blikvanger. Bovendien heeft deze vis een heerlijke, stevige smaak die perfect past bij diverse gerechten.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Rode Poon
- Trigla lucerna (Latijn)
- Tub gurnard (Engels)
- Roter Knurrhahn (Duits)
Verspreiding
De rode poon is een straalvinnige schorpioenvisachtige, die voorkomt in het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.
Het is een zoutwatervis van de Atlantische kusten (estuaria, lagunes en brakke zeeën) van Afrika en West-Europa, die leeft op een diepte van 20 tot 300 meter onder het wateroppervlak. In het voorjaar trekken rode ponen Het Kanaal binnen naar de zuidelijke Noordzee.
Biologische kenmerken
De volwassen rode poon kan gemiddeld 30 centimeter lang worden, maar kan maximaal 75 centimeter lang en 6 kg zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd van een rode poon is 15 jaar. De vis heeft een kenmerkend uiterlijk met twee rugvinnen en een aarsvin. De eerste rugvin heeft 8 tot 11 stekels, terwijl de tweede rugvin 14 tot 18 vinstralen heeft en geen stekels heeft. De aarsvin van de rode poon heeft 14 tot 17 vinstralen. De vis voedt zich met macrofauna en bodemvisjes.
Overige informatie
De rode poon, ook bekend als knor- of zeehaan, is van aanzienlijk belang voor de beroepsvisserij en wordt voornamelijk gevangen met bodemsleepnetten. Naast professionele vissers is de rode poon ook gewild onder zeehengelaars en kan deze vissoort worden bezichtigd in sommige openbare aquaria.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Rode poon
Ingrediënten
240 gram poonfilet
- 4 stuk artisjok
- naar smaak citroensap
- 4 tomaten
- 40 gram haricot verts
- naar smaak boter, peper & zout
- 5 gram dyon mosterd
- 0,4 deciliter Sherry
- 1 deciliter olijfolie
- 1,2 deciliter arachideolie
- 1 eetlepel verse dille
Bereidingswijze
- De artisjokbodems los snijden, schoon maken, met citroensap inwrijven en in kokend water met citroensap beetgaar koken. De tomaat onderdompelen in kokend water en pellen.
- De haricots vert beetgaar koken. De artisjokbodems en tomaten in zessen snijden en de zaadjes van de tomaat verwijderen. De warme groente op 4 warme borden leggen en (in de oven) warm houden.
- De gewassen en droog gedepte poon snel bruin en gaar bakken in wat hete boter en op het groentebedje leggen. De ingrediënten voor het sausje (mosterd, sherry, olie, visfumet, peper, zout en dille) mengen, verwarmen en over de groenten schenken.
- Direct serveren.
Rode Poon (100 g) bevat 135 calorieën.
Calorieën Verdeling: 20% vet, 0% koolhydraten, 80% eiwit.
Eenheid: 100 gr.
Kcal: 135 kcal
kJoule: 556 kjoule
Eiwit: 20 gr.
Koolhydraten: 0 gr.
Vet: 5 gr.
Voedingsvezel: – gr.
Natrium: 3 mg.