Schar

Schar

De schar is een platvis met een bruin-grijze kleur en donkere stippen op de bovenkant. Het zachte en delicate witte vlees heeft een milde en zoete smaak die perfect past bij verschillende kruiden en sauzen.

 

Viskalender

Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

Legenda:
Advies: op de kaart

Goede kwaliteit
Goed leverbaar
Gunstige prijs

Goed

Goede kwaliteit
Leverbaar
Normale prijs

Redelijk

Dunne visfilet of kuitperiode
Leverbaar
Hogere prijs

Niet verkrijgbaar

Niet verkrijgbaar
Seizoen gesloten

Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.

 

Schar

  • Limanda Limanda (Latijn)
  • Dab (Engels)
  • Scharbe Kliesche (Duits)

Verspreiding

Schar, ook bekend als pladijs, is een platvis die wijdverspreid voorkomt in de Europese wateren, van IJsland tot aan de kust van Noorwegen en Ierland, en zelfs in de Nederlandse wateren. Deze vissoort leeft in diepere wateren van gemiddeld 10 tot 150 meter diepte. Het is gebruikelijk om scharren in kleine scholen te vinden, wat hen beschermt tegen roofdieren en helpt bij het vinden van voedsel. Hoewel schar bij de mens populair is als lekkere vis, zijn er ook andere zeedieren die schar als voedselbron gebruiken, wat bijdraagt aan de natuurlijke balans van de zeeën waarin ze leven.

Biologische kenmerken

Schar is een straalvinnige vis uit de familie van schollen en heeft een kenmerkende ruwe huid met openstaande schubben. De vis kan maximaal 40 centimeter lang en 1 kg zwaar worden en heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 6 jaar. Het vrouwtje zet haar eitjes af in de maanden april tot en met juni en de jonge vissen leven eerst vrij in de open zee voordat ze zich op de bodem vestigen. Schar is een voedselrijke vis met een milde smaak en een stevige textuur. De beste periode om schar te eten is van juli tot en met maart.

Overige informatie

Schar wordt niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen veel gegeten, voornamelijk in Duitsland en Scandinavische landen. De vis heeft een milde smaak en stevig vlees, waardoor het veelzijdig is in de keuken. Schar wordt vaak gebakken, gegrild of gerookt en is ook populair als ingrediënt in vissoepen en stoofschotels.

Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.

Gegratineerde schar

Ingrediënten

4 scharfilets

  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 eieren
  • 1 dl slagroom
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 20 gram boter
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Was de filets en de dep de vis droog.
  2. Bestrooi de schar met wat zout.
  3. Rol de filets op en steek ze met een cocktailprikker vast.
  4. Pocheer de vis in de wijn met 1 dl water en wat zout 8 minuten.
  5. Leg de visrolletjes in een beboterde ovenvaste schaal.
  6. Splits de eieren.
  7. Klop de eiwitten stijf.
  8. Roer de eidooiers los met de room, 2 eetlepels witte wijn en wat peper en zout. Schep de eiwitten voorzichtig door het dooiermengsel en giet dit over de vis. Meng het paneermeel met de kaas. Strooi dit over het gerecht en leg er een paar klontjes boter bovenop.
  9. Schuif de schotel op het rooster middenin de voorverwarmde oven (225 graden) en laat het gerecht in 10 minuten een goudgeel korstje krijgen.

Schar (100 g) bevat 95 calorieën.
Calorieën Verdeling: 15% vet, 0% koolhydraten, 85% eiwit.

Fix Fisch B.V. - Trappenberglaan 36 - 2231 MV - Rijnsburg - Nederland