Met zijn opvallende, grijsgroene kleur en zilveren schubben is de schelvis een prachtige vis om te zien. En wat betreft de smaak: de schelvis heeft een delicate, lichtzoete smaak en een zachte textuur die bij elke hap smelt in uw mond.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Schelvis
- Melangrammus aeglefinus (Latijn)
- Haddock (Engels)
- Schellfisch (Duits)
Verspreiding
De schelvis is een vis met een opvallend uiterlijk: zijn lichaam is langwerpig en slank en hij heeft een spitse snuit. Deze vis behoort tot de familie van kabeljauwen en leeft in gematigde kustwateren in het noordoosten van de Atlantische Oceaan. Hij komt voor op een diepte van 10 tot 200 meter, meestal dicht bij de bodem.
Hoewel schelvis een veelvoorkomende vissoort is in de Atlantische Oceaan, is hij relatief zeldzaam voor de kusten van Nederland, de Verenigde Staten en Canada. Dit komt omdat schelvis een voorkeur heeft voor koudere wateren. In de wateren rondom deze kusten is het water vaak te warm voor deze vis. Schelvis komt daarom vooral voor in de koudere wateren van Noord-Europa en Noord-Amerika.
Biologische kenmerken
De schelvis is een straalvinnige zoutwatervis uit de familie van kabeljauwen. Deze vis voedt zich voornamelijk met kreeftjes, visjes, mosselen en borstelwormen, waaronder wadpieren. De vis heeft een gestroomlijnd lichaam met drie rugvinnen en een onderstandige bek, waarbij de bovenkaak langer is dan de onderkaak. Schelvissen hebben gemiddeld een lengte van 35 centimeter en kunnen een lengte bereiken van wel 112 centimeter. Daarnaast kunnen ze met een gewicht van maximaal 16,8 kilogram wel 20 jaar oud worden.
Overige informatie
De vis is voor de beroepsvisserij van groot belang en wordt ook veel gevraagd door zeehengelaars. Wijting is een vissoort die veel voorkomt in de Noordzee en aangrenzende wateren en is vergelijkbaar met de kabeljauw. De filet van wijting heeft een witte tot crèmekleurige tint en een iets lossere en zachtere structuur.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Schelpvis met garnalensaus
Ingrediënten
1 deciliter droge witte wijn
- 1 takje peterselie
- 4 schoongemaakte schelvis
- 30 gram boter, 30 gram bloem
- 100 gram garnalen
- 1 deciliter room
- citroensap
- zout, peper
Bereidingswijze
- Breng in een pan de wijn met 3 dl. water, samen met citroensap, peterselie, zout en peper aan de kook.
- Pocheer hierin de schelvissen in 10 min. gaar.
- Schep de vis uit het vocht, op een schaal en houd het warm op een pan met heet water.
- Zeef het vocht.
- Maak een saus door 30 gram boter te smelten en al roerend de bloem toe te voegen.
- Blijven roeren tot een glad mengsel ontstaat.
- Giet er langzaam en al roerend 4 dl. pocheervocht bij.
- Breng dit aan de kook en laat het op een laag vuur nog 10 min. zachtjes doorkoken.
- Pureer intussen 1/3 deel van de garnalen in een keukenmachine of vijzel.
- Roer de garnalenpuree samen met de room en de rest van de garnalen door de saus en giet deze over de schelvis.
Tip: lekker met worteltjes.
Schelvis (100 g) bevat 152 calorieën.
Calorieën Verdeling: 31% vet, 0% koolhydraten, 69% eiwit.