De tarbot heeft een karakteristieke platte, ronde vorm en een prachtige bruine huid met witte stippen. Het delicate, witte vlees heeft een heerlijke smaak en een stevige textuur die zich uitstekend leent voor vele verschillende bereidingswijzen.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Tarbot
- Scophthalmus maximus (Latijn)
- Turbot (Engels)
- Steinbutt (Duits)
Verspreiding
De tarbot is een platvis die voornamelijk te vinden is in gematigde wateren, zoals het noordoosten en oosten van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en het zuidwesten van de Grote Oceaan. De tarbot houdt zich veel op langs de randen van diepe geulen op een diepte van 20 tot 70 meter en komt voornamelijk voor in zeeën met een rotsachtige bodem.
De tarbot is een waardevolle vissoort en een echte delicatesse. Om de tarbot in de toekomst te kunnen blijven bewonderen en proeven, is het belangrijk om duurzame visserijpraktijken toe te passen en de populaties te beschermen.
Biologische kenmerken
De tarbot is een platvis met een schijfvormig lichaam dat relatief dikker wordt naarmate de vis groeit. Hij heeft één rugvin en één aarsvin, en kan tot wel 100 cm lang worden en maximaal 25 jaar oud. De tarbot is een echte viseter die jaagt op prooien vanuit een hinderlaag. Hij heeft een goed ontwikkeld gezichtsvermogen en is in staat om zijn kleur aan te passen aan de plaatselijke zeebodem, waardoor hij vrijwel onzichtbaar wordt voor zijn prooien. Tarbot is daarom een vis die zich gemakkelijk kan verbergen tussen rotsen en zandbanken.
Overige informatie
De tarbot is van aanzienlijk belang voor de visserij, zowel beroepshalve als voor de hengelsport. De soort wordt steeds populairder als kweekvis, vanwege de hoge kwaliteit van het vlees. Tarbot kan ook worden bezichtigd in sommige openbare aquaria, waar bezoekers de kans hebben om deze fascinerende vis van dichtbij te bekijken.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Tarbot met champignons
Ingrediënten
4 Tarbot filets van 150 g
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl visbouillon
- 150 g champignons
- 2 sjalotten
- 1 el citroensap
- snufje peper
- 30 g margarine
- 30 g bloem
- 1 dl slagroom
- 50 g margarine
Bereidingswijze
- Hak 2 sjalotten in stukjes.
- borstel 150 gram champignons schoon en snijd deze in plakjes.
- Meng door 1 dl visbouillon, 1 dl droge witte wijn, 1 eetlepel citroensap en een snufje peper.
- Smelt in een wijde pan op een laag vuur 1 eetlepel margarine en strooi hierin de sjalot en dan de champignons en leg hier dan 4 tarbotfilets van 150 gram op en giet er de visbouillon over.
- Breng alles tot tegen de kook aan en pocheer de vis dan in ca. 10 minuten op een laag vuur gaar in een gesloten pan.
- Schep de vis en de champignons met een schuimspaan voorzichtig op een voorverwarmde schaal en houd deze warm op een pan met heet water.
- Laat het pocheervocht ca. 5 minuten inkoken.
- Maak intussen een beurre manié door 30 gram margarine met 30 gram bloem te mengen. Maak er een balletje van.
- Roer vlokje voor vlokje, zoveel van de beurre manié door het zacht kokende pocheervocht tot een gebonden saus ontstaat. Meng er 1 dl slagroom door en laat de saus onder af toe roeren ca. 5 minuten zachtjes koken.
- Verdeel 50 gram koude margarine in klontjes en klop deze van het vuur af, een voor een, door de saus en giet deze dan over de vis en garneer het daarna met enkele takjes kervel.
Visbouillon
Ingrediënten
- 1 klein uitje
- 30g champignons
- 3 takjes peterselie
- 1 laurierblaadje
- 1 takje tijm of 1 snufje gedroogde tijm
- 5 witte peperkorrels
- 1 schijfje citroen
- 1 kg visafval (graten, koppen, staarten en vel)
- 1 dl witte wijn
- 1 dl droge witte wijn
Bereidingswijze
- Snijdt 1 kleine ui in ringen en doe dit samen met 30 gram champignons, 3 takjes peterselie,1 laurierblaadje, 1 takje tijm of een snufje gedroogde tijm, 5 witte peperkorrels en een schijfje citroen in een pan.
- Leg hierop 1 kg visafval (graten, koppen, staarten, vel). Strooi er een halve theelepel zout over. Giet er 1 liter koud water en 1 dl droge witte wijn bij.
- Breng alles op een matig vuur langzaam aan de kook. Schep het schuim er regelmatig af met een schuimspaan.
- Laat de bouillon 30 minuten tegen de kook aan trekken.
- Zeef de bouillon 2 keer. Eerst door een zeef en vervolgens door een zeef met een schone vochtige doek.
Tarbot (100 g) bevat 85 calorieën.
Calorieën Verdeling: 9,5% vet, 0% koolhydraten, 90,5% eiwit.