De zeeduivel, een malse en veelzijdige vis. Makkelijk te koken en heerlijk om te eten! Zeeduivel heeft stevig vlees en een lichte zoete smaak die meer aan kreeft doet denken dan aan vis.
Viskalender
Jan | Feb | Maa | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Legenda: | |||
Advies: op de kaart
Goede kwaliteit |
Goed
Goede kwaliteit |
Redelijk
Dunne visfilet of kuitperiode |
Niet verkrijgbaar
Niet verkrijgbaar |
Aan de prijsindicaties kunnen geen rechten worden verleend, hier kan per seizoen en per vis een verschil in zitten. Tekst geldt enkel ter indicatie.
Zeeduivel
- Ophius piscatorius (Latijn)
- Monkfish (Engels)
- Seeteufel / Angler (Duits)
Verspreiding
De zeeduivel is een straalvinnige vis uit de familie van de vinarmigen. Hij komt voor in de noordwestelijke, noordoostelijke en oostelijke Atlantische Oceaan, evenals in de Middellandse Zee. Deze zoutwatervis leeft op dieptes van 20 tot 600 meter en is meestal te vinden in de buurt van rotsachtige bodems en wrakken. De zeeduivel wordt over de hele wereld gevangen en is populair vanwege zijn stevige, witte vlees en unieke uiterlijk.
Biologische kenmerken
De zeeduivel is een vis die eruitziet alsof hij rechtstreeks uit de prehistorie komt. Hij heeft een plat, dof bruingroen lichaam dat smaller wordt naar de staart toe. Zijn kenmerkende monsterlijke uiterlijk wordt compleet gemaakt door zijn grote bek vol met scherpe tanden. Deze vis kan wel 200 centimeter lang worden en tot 24 jaar oud worden. Hij heeft twee rugvinnen en een aarsvin. Op een dikke ruggengraat na, is de zeeduivel ook nog is geheel graatloos.
De zeeduivel is een echte rover die zich verstopt in het zand en wacht tot zijn prooi in de buurt komt. Hij heeft een trucje waarmee hij prooivissen kan lokken: hij beweegt een tentakel met een pluimpje eraan heen en weer, zodat het lijkt alsof er een klein visje zwemt. Zelfs kleine haaien trappen soms in deze val.
Aan boord van vissersschepen wordt vaak de kop van de zeeduivel verwijderd. Dit doen ze om economische redenen (de kop weegt veel) en omdat veel mensen de kop van de zeeduivel niet zo mooi vinden. Maar let op: de kop van de zeeduivel heeft belangrijke biologische kenmerken, zoals de tentakel en het unieke jachtgedrag van de vis.
Overige informatie
De zeeduivel is een belangrijke vissoort voor de visserij, ook al is slechts een klein deel van het lichaam eetbaar. Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of Lotte genoemd. Het interessante is dat sommige mannetjes geen spijsverteringskanaal hebben, waardoor ze hun hele leven afhankelijk zijn van hun ouders of een vrouwtje om gevoed te worden. Zodra ze volwassen zijn, zoeken ze een vrouwtje dat hen kan voeden.
Het mannetje bijt zich letterlijk vast in het vrouwtje en laat een enzym vrijkomen dat haar huid op haar rug doet smelten en zijn eigen huid op zijn bek doet smelten. Zo smelten ze letterlijk samen en lost het mannetje volledig op, behalve zijn testikels. Als het vrouwtje dan in haar bevruchtingstijd zit, klappen deze open en komt het zaad vrij om haar zwanger te maken.
Hoewel dit misschien een beetje vreemd klinkt, is de zeeduivel toch een populaire vis voor consumptie. We bieden daarom graag onze verse zeeduivel aan in ons assortiment.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de beschikbaarheid en bestellingen.
Gebakken zeeduivelsalade met truffel
Ingrediënten
400 gram zeeduivel
- 8 plak bacon
- 80 gram macaroni (groen, lint)
- 20 gram spinazie
- 12 gram truffel
- naar smaak olijfolie, citroensap
- naar smaak peper & zout
- 0,5 deciliter tomatensap
- 1,5 deciliter olijfolie
- 3 eetlepels truffeljus
- 1 mespuntje suiker
Bereidingswijze
- De zeeduivelfilet wassen, droogdeppen met keukenpapier en in 8 mooie mootjes snijden.
- Om ieder stukje zeeduivel een reepje bacon wikkelen.
- De gekookte lintmacaroni met de dunne reepjes gesneden spinazie mengen en de fijngesneden truffel toevoegen.
- De ingrediënten voor de dressing mengen en de salade met een beetje dressing mengen.
- De zeeduivelmootjes in een antiaanbakpan in een weinig olijfolie gaar bakken en met peper bestrooien.
- De salade over 4 borden verdelen en de zeeduivel erop leggen.
- Het geheel royaal met de dressing besprenkelen.
Zeeduivel (100 g) bevat 74 calorieën.
Calorieën Verdeling: 9% vet, 0% koolhydraten, 91% eiwit.